Wednesday, April 28, 2010

Bila Agama tidak seiringan dengan Tamadun

Lucu

Salam 13 jamadilaawal 1431/1703.

Kadang-kadang lucu bila duduk sorang-sorang , kemudian baca wall post kat FB. Orang zaman sekarang sangat tidak suka menjaga tepi kain org, apatah lagi bila ada orang yang menjaga tepi kain diorang, lagi la mengamuk . Tapi, secara tidak langsung kalau fikir halus-halus, ape sahaja yang di tulis pada wallpost tu, kejadian yang berlaku pada dia sendiri. Bukan ke sama je tindakannya Cuma bezanya ini secara direct.

Tidak kira la, buruk ke, baik ke, kutuk org sana ke , kutuk orang sini ke, luahan perasan ke, apa-apa sahaja. Mamat-mamat rock kapak, mat rockers, muka ganas mcm rimau pun, tp bila baca wallpost keluar pula ayat2 bunga. Rupanya jiwang kalahkan org skema. romantik kalahkan shakespreas. lucu.

Bukan nk kutuk atau mengata. Tp cuba cakap reality depan mata. Bukti xperlu la tunjuk, takut memalukan dan buka aib orang. Alah, buka je sendiri Fb masing-masing. Tentu ada dan pasti jumpa.

Bila tengok wallpost orang nie byk sangat komen. Mahu juga lah post. Tp, agak kurang bernasib baik sebab hasil tidak memuaskan.ish, bencik3x…hahah.padan muka. Kalau xsalah orang dulu-dulu cakap. Perbuatan ni ibarat membuka pekung di dada. Suka hati diorang je mahu tulis, tidak kira la menampakkan keburukan orang ke kejahatan dia ke, tp kalau untuk kebaikan dan nasihat macam sebahagian tu, Alhamdulillah.

Ringan sangat tangan nak menaip, otak pulak berat nk pikirkan yang berat2, maka keluarlah 1001 macam ayat. Ayat-ayat ringan je. sempoi. Tapi tidak sampai seringan meninggalkan solat dan seberat menjaga amanah. Orang lain pulak sibuk perasaan even sekecil zarah, menghitung macam dalam Surah Az-zilzal *kegoncangan*.Hebat

Berkarya itu bagus bukan tidak boleh, orang Arab pun suka berkarya. Berpuisi, bersyair, bersajak dan macam-macam lagi, tapi biarlah kena dengan tempat dan sesuai dengan cara. Annisa cakap mood itu di cari bukan ia datang sendiri dan lg, tulisan yang bagus bukan ditempat yang selesa tetapi di tempat-tempat yang sulit dan sukar. Penjara mungkin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails